Akumulátory pro elektromobily v kostce

Některým řidičům mohou nejnovější elektromobily připadat jako pojízdná laboratoř přeplněná technologiemi. Velká část zájmu o elektromobily spočívá v pochopení technologií akumulátorů pro elektromobily. Přesto jsou elektromobily v některých ohledech pozoruhodně přímočaré – obsahují akumulátorový pohon, který je jednodušší než spalovací motory. Zodpovíme vám některé dotazy týkající se akumulátorů pro elektromobily.

 

Jak akumulátory elektromobilů fungují?

Akumulátory elektromobilů fungují tak, že uchovávají energii pro pohon elektromotoru elektromobilu. Skládají se z baterie článků, které mají kladnou elektrodu vyrobenou z lithia nebo jiného oxidu kovu a zápornou elektrodu vyrobenou z uhlíku. Při nabíjení prochází akumulátorem elektrický proud, který způsobuje přesun iontů lithia ze záporné elektrody na kladnou. Při používání elektromotoru a vybíjení akumulátoru se ionty lithia přesunují zpět k záporné elektrodě a uvolňuje se energie. Tato energie pohání elektromotor, který roztáčí kola vozidla a pohání ho vpřed. Akumulátory pro elektromobily jsou sice velké a těžké, ale dokážou uchovat velké množství energie, což je pro použití v elektromobilech ideální.

Jak velké jsou akumulátory elektromobilů?

Stejně jako se liší vozidla, která pohání, i akumulátory v elektromobilech mají různou velikost. Často jsou umístěné pod podlahou a zabírají prostor pod sedadly, např. u modelu Honda e. Některé mají obdélníkový tvar, jiné mohou připomínat písmeno „T“. Čím jsou větší, tím jsou obvykle i těžší.

Jaký druh akumulátorů elektromobily používají?

Nejběžnějším typem akumulátoru používaným v elektromobilech je lithium-iontový. Tyto akumulátory mají vysokou energetickou hustotu, což znamená, že v malém objemu mohou uchovávat velké množství energie. Jsou také relativně lehké, což přispívá k lepší energetické účinnosti vozu.

Lithium-iontové akumulátory jsou známé svou schopností dobře fungovat při vysokých teplotách a nízkou mírou samovybíjení – když se nepoužívají, vydrží nabité delší dobu. V elektromobilech lze použít i jiné typy akumulátorů, například olověné a nikl-metalhydridové, ale v současné době jsou nejoblíbenější lithium-iontové akumulátory díky vysoké energetické hustotě, nízké hmotnosti a udržitelnosti. Jsou vyrobené z materiálů, které se hojně vyskytují v zemské kůře a lze je recyklovat, což dále snižuje jejich dopad na životní prostředí.

Jak dlouho akumulátory elektromobilů vydrží?

Výdrž akumulátoru elektromobilů závisí na mnoha faktorech jako je jejich chemické složení, podnebí ve kterém jsou provozovány, zbůsobu nabíjení atd. Akumulátory vykazují po letech používání určitou degradaci, nicméně i po mnoha letech lze vůz používat i při sníženém dojezdu v řádu několika procent. I po skončení životnosti akumulátoru v automobilu mu však můžeme dát nový život – k napájení továren, které ho původně vyrobily, nebo dokonce k napájení domácností. 

Výměna a recyklace akumulátorů elektromobilů

Jak vyměním akumulátor v elektromobilu?

Že je čas vyměnit akumulátor elektromobilu poznáte, když se na palubní desce zobrazí výstražná kontrolka akumulátoru nebo když se začnou objevovat problémy s napájením. Průměrná životnost se při správné údržbě pohybuje mezi 15 a 20 lety a společnost Honda poskytuje na všechny akumulátory do elektromobilů pětiletou záruku*. Když přijde čas na výměnu baterie, odvezte svůj vůz do nejbližšího servisu Honda, kde vám ji odborně provedou.

Náklady na výměnu autobaterie se v průběhu let snížily. Časem tedy nejspíš klesnou ještě více.

*Záruka se může u jednotlivých modelů lišit. Obraťte se na prodejce Honda nebo si prostudujte nákupní podmínky.

Lze akumulátory z elektromobilů recyklovat?

Mnoho výrobců, jako například Honda, vynakládá mimořádné úsilí na to, aby byly akumulátory elektromobilů po skončení životnosti recyklovatelné. Jedním ze způsobů, jak je lze znovu využít, je napájení domácností a dalších budov – některé z nich dokonce slouží k napájení továren, v nichž byly původně vyrobené.

Lze je také rozložit na jednotlivé části a recyklovat. Vzhledem k rostoucím požadavkům na udržitelnost hledají výrobci neustále nové a inovativní způsoby recyklace a opětovného využití starých akumulátorů z elektromobilů.

Přehled akumulátorů pro elektromobily | Časté dotazy

Potřebují akumulátory elektromobilů servis?

Ano, stejně jako benzinový nebo naftový vůz, i elektromobil potřebuje pravidelnou údržbu – jednou ročně. Servis zkontroluje všechny náležitosti jako u jiných vozidel, ale také ověří, zda akumulátor stále funguje optimálně.

K čemu slouží akumulátorové články?

Akumulátory pro elektromobily se skládají ze stovek, někdy i tisíců článků. Tyto články dodávají energii pro vozidlo – čím více článků, tím větší výkon (kW). Nevýhodou vyššího výkonu baterie je vyšší spotřeba energie – navzdory vyššímu výkonu bude tak dojezd nižší.

Lze akumulátor elektromobilu „nastartovat kabely“?

Ano, elektromobil můžete nastartovat kabely, pokud má vybitou standardní 12voltovou autobaterii. Funguje to stejně, jako při startování běžného benzinového nebo naftového vozu. Tento krok umožní fungování elektroniky, která řídí vozidlo. Lithium-iontový akumulátor, který elektromobil pohání, však žádnými kabely nastartovat nelze. Pokud se tedy jedná o plně elektrický automobil, vůz se vám takto rozjet pravděpodobně nepodaří.

I tak je ale pravděpodobnost, že byste u elektromobilu potřebovali „startovat kabely“, velmi malá díky účinnosti systému napájení elektromobilu.

Jak dlouho trvá nabíjení akumulátoru elektromobilu?

Doma akumulátor nabíjejte nejlépe pomocí speciální nabíječky zvané také wallbox. Tato domácí nabíječka umožňuje nabíjet např. Honda e výkonem 6,6 kW, což znamená, že se akumulátor o kapacitě 35,5 kWh nabije z téměř vybitého stavu na 100 % za cca 4,1 hodin. Při použití výkonnější 50kW rychlonabíječky na veřejném prostranství se akumulátor modelu Honda e dobije na 80 % za pouhých 31 minut.*

*Doba nabíjení se měří od rozsvícení výstražné kontrolky vybití akumulátoru.

Související články