Je rychlejší nabíjet telefon nebo elektromobil?

Honda e se dokáže nabít rychleji než smartphone – nebo dokonce chytré hodinky.

Díky neustále se vyvíjející technologii akumulátorů a rychlému 50kW nabíjení – nabíječkám, které jsou k vidění na čerpacích stanicích nebo před supermarkety – stačí pouhých 31 minut k tomu, aby se plně elektrický městský vůz z nízkého stavu akumulátoru nabil na 80 %.

Abychom to uvedli na pravou míru, podívali jsme se, jak si Honda e vede v porovnání s běžnými přístroji: smartphonem, chytrými hodinkami, notebookem nebo bezdrátovými sluchátky.

Podívejte se na film níže a pokračujte ve čtení našeho článku, kde se dozvíte více.

Jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu?

Nabití elektromobilu od upozornění na nízký stav baterie na 80 % trvá rychlonabíjecí stanici s příkonem 50 kW přibližně 31 minut.

Upozornění na nízký stav akumulátoru se zapne při 17 %, podobně jako u smartphonu. Rychlost nabíjení závisí na typu použité nabíječky. Další informace naleznete v části jak lze nabít elektromobil za půl hodiny.

Honda e vs. vaše každodenní zařízení

Abychom si uvědomili, jak dlouho trvá nabíjení elektromobilů, porovnali jsme elektromobil Honda e s řadou přístrojů, které jsou součástí mnoha domácností.

Jak je možné elektromobil nabít za půl hodiny?

Při použití rychlého nabíjení – jedné ze tří možností nabíjení – se Honda e dokáže z nízkého stavu nabít na 80 % za 31 minut:

Rychlé nabíjení

Rychlonabíjecí stanice jsou nejrychlejším způsobem nabíjení elektromobilu, nabízejí příkon 25 až 99 kW. Rychlonabíjecí stanice se často nacházejí na čerpacích stanicích a na místech poblíž hlavních tras, kde vaše auto potřebuje rychle nabít nebo kde si potřebujete nakoupit či udělat přestávku.

Rychlé nabíjení

Rychlé nabíjení vyžaduje nástěnné nebo trojfázové zásuvky – obě mohou nabídnout příkon 7 až 22 kW. Můžete si doma nechat nainstalovat rychlonabíjecí jednotku – podobnou jednotce, která se používá v domácích inteligentních nabíjecích službách e:PROGRESS společnosti Honda – nebo je najdete na některých pracovištích.

Pomalé nabíjení

Pomalé nabíjení je nejjednodušší způsob nabíjení vozu. Potřebuje příkon 3 až 5 kW a stačí vám k tomu standardní elektrická zásuvka ve vaší domácnosti. Při nejnižším příkonu 2,3 kW může nabíjení trvat až 18 hodin a 48 minut.