Akumulátory hybridních vozidel a jejich nabíjení v kostce

Pokud jste se nedávno stali majiteli hybridního vozidla nebo jen chcete znát odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se akumulátorů hybridních vozidel, v tomto průvodci vše najdete. Od nabíjení hybridních vozidel až po jejich dojezd a provozní náklady – prostě se dozvíte všechno, co byste měli o akumulátorech hybridních vozidel vědět.

Je třeba hybridní vozidla nabíjet?

Ano. Hybridní vozidla jsou známá tím, že využívají dva různé zdroje energie (spalovací motor a akumulátor elektrické energie), avšak ne všechna vozidla se nabíjejí stejným způsobem. U samonabíjecího hybridního vozidla spalovací motor pohání generátor, který během jízdy dobíjí akumulátor. Akumulátor se dobíjí také prostřednictvím rekuperačního brzdění, kdy se využívá odpadní energie vznikající při zpomalování vozidla. Za účelem nabíjení není nutno vozidlo připojovat k elektrické síti. Plug-in hybridní elektromobil (PHEV) se dokáže do určité míry dobíjet samovolně a využívá k tomu také rekuperační brzdění. Jak ale název napovídá, k plnému nabití akumulátoru je třeba vozidlo připojit (plug in) k elektrické síti.

Další informace o nabíjení hybridního vozidla:

Nabíjení plug-in hybridních vozidel

Lze hybridní vozidlo nabíjet doma?

Nejjednodušší ale zároveň nejpomalejší způsob nabíjení plug-in hybridu probíhá po připojení vozidla do standardní 230V elektrické zásuvky pomocí speciálního kabelu zvaného EVSE. Takto můžete plug-in hybridní vozidlo nabíjet doma po připojení k domácímu zdroji elektrické energie, podobně jako třeba mobilní telefon. Můžete si také nechat doma nainstalovat nabíjecí stanici pro hybridní vozidla a elektromobily, ve které se rychlost nabíjení zvýší. Pro ty, kteří nemají možnost parkovat jinde než přímo na ulici, zřizují některé samosprávy veřejné nabíjecí stanice.

Co je to nabíjecí stanice?

Tato místa nazýváme nabíjecí „stanice“, jsou ale naštěstí mnohem méně vytížené než běžné čerpací stanice pohonných hmot. Často je najdete v určité části dálničních odpočívadel nebo na parkovišti u supermarketů. Vzhledem k neustálému nárůstu počtu plug-in hybridních a elektrických vozidel v silničním provozu se stále budují další a další nabíjecí stanice pro plug-in hybridní vozidla a elektromobily a jejich obliba roste. Nabíjecí stanice najdete na mapě nabíjecích míst.

Jak dlouho trvá nabíjení hybridního vozidla?

Doba nabíjení plug-in hybridního vozidla závisí na velikosti akumulátoru, jeho úrovni nabití, výkonu nabíjecí stanice a především na výkonu palubní nabíječky vozu. Výkon se měří v kilowattech (kW). Obecně jsou k dispozici čtyři typy nabíjení:

- pomalé střídavým proudem AC (do 3 kW)
- rychlé střídavým proudem AC (7–22 kW)
- rychlé stejnosměrným proudem DC (20–99 kW)
- super-rychlé stejnosměrným proudem DC (100–350 kW)

Nejpomalejší nabíječky plně nabijí plug-in hybridní vozidlo cca za 5 hodin. Tyto jednotky jsou obvykle cenově nejdostupnější a ideálně se hodí pro noční nabíjení nebo nabíjení na pracovišti.

Kolik stojí nabití plug-in hybridního vozidla?

Náklady na nabíjení vozidla se liší podle rychlosti nabíjení, poskytovatele a zvoleného tarifu. Nabíjení bývá často cenově výrazně výhodnější než tankování benzínu nebo motorové nafty.

Nabíjejí se plug-in hybridní vozidla za jízdy?

Plug-in hybridní vozidla se sice za jízdy dobíjejí, ale pouze nepatrně a nikdy se tak akumulátor nedobije zcela. Větší akumulátor plug-in hybridního vozidla umožňuje delší dojezd, ale také to znamená nutnost plně dobíjet akumulátor plug-in hybridního vozidla u nabíjecí stanice.

Co se stane, když hybridní vozidlo nenabijete?

Bez ohledu na to, zda jde o samonabíjecí nebo plug-in hybridní vozidla – všechna pohání zážehový nebo vznětový motor, když je akumulátor vybitý. To znamená, že pokud přesně nevíte, kde máte hybridní vozidlo při cestování nabíjet, nezůstanete po vybití akumulátoru stát. Nedostatek paliva se u hybridních vozidel projeví jinak. Pokud řídíte samonabíjecí hybridní vozidlo, nemůžete jezdit bez paliva. U plug-in hybridního vozidla však můžete využívat elektrický pohon delší dobu, obvyklý dojezd je při plném nabití 30 až 50 km.

Lze nabíjet hybridní vozidlo za deště?

Ano, hybridní vozidlo můžete nabíjet i za deště, protože hybridy jsou konstruovány tak, aby odolávaly dešti a pronikání vody. Nezáleží na tom, jestli potřebujete nabíjet, někam se přepravit nebo si jen zahřát ruce, plug-in hybridní i samonabíjecí hybridní vozidlo bude bezpečně fungovat i za deštivého počasí.

Akumulátory hybridních vozidel v kostce

Z čeho se skládá akumulátor hybridního vozidla?

Akumulátor hybridního vozidla bývá buď nikl-metal hydridový, nebo lithium-iontový. V hybridních vozidlech jsou dnes však už běžnější lithium-iontové akumulátory. Mají totiž tyto vlastnosti:

• Menší toxicita
• Při nepoužívání vydrží déle nabité
• Podávají vysoký výkon i při vysokých teplotách
• Lze je rychle dobíjet
• Jsou lehčí

Lithium-iontové hybridní akumulátory pro automobily jsou s rozvojem technologií také stále dostupnější.

Jaké má akumulátor hybridního vozidla rozměry?

Rozměry akumulátoru hybridního vozidla se liší podle typu hybridního pohonu. Například plug-in hybrid má větší akumulátor než samonabíjecí model. Starší akumulátory se zpravidla liší také skutečnými rozměry a kapacitou.

Jaká je průměrná hmotnost akumulátoru hybridního vozidla?

Hmotnost akumulátoru hybridního vozidla bývá různá, průměrná hmotnost je cca 53,5 kg. U vozidel s větším akumulátorem však tato hodnota bývá výrazně vyšší.

Jaký je správný postup údržby baterie hybridního vozu?

Pro údržbu akumulátoru hybridního vozidla je vždy důležitý pravidelný servis vozidla. Zde uvádíme další způsoby, kterými lze zvýšit životnost akumulátoru hybridního vozidla:

• Pravidelně akumulátor vybíjejte a nenabíjejte jej na 100 % kapacity
• Vozidlo pravidelně využívejte (i na krátké cesty), udržíte tím akumulátor v dobrém stavu
• Při parkování nevystavujte akumulátor vysokým teplotám ani zdrojům extrémního tepelného záření
• Nepoužívejte rychlonabíjení, pokud to není zcela nezbytné

• Nejpomalejší nabíječky plně nabijí plug-in hybridní vozidlo přibližně za 5 hodin. Tyto jednotky jsou obvykle cenově nejdostupnější a ideálně se hodí pro noční nabíjení nebo nabíjení na pracovišti.

Mají hybridní vozidla problémy s akumulátory?

Technologie akumulátorů hybridních vozidel se neustále vyvíjejí, takže problémů se objevuje jen málo. Kupující by však měli mít na paměti, že stejně jako všechny akumulátory i akumulátory hybridních vozidel mají určitou životnost a někdy se následkem intenzivního využívání opotřebovávají podobně jako veškerá vozidla.

Jak se akumulátor hybridního vozidla testuje?

Pokud máte obavy o životnost akumulátoru hybridního vozidla, můžete provést několik testů. Jeden z nejjednodušších způsobů ověření stavu akumulátoru je, že u něj necháte provést odborný servis. Jeden ze způsobů, jak lze bez odborných testů zjistit, zda se stav akumulátoru zhoršuje, je sledování spotřeby paliva. Pokud se akumulátor vybíjí, zvyšuje se spotřeba paliva, protože pohonné ústrojí odebírá větší množství energie ze spalovacího motoru.

Jak dlouho vydrží akumulátor hybridního vozidla?

Průměrná životnost hybridní baterie je za běžných okolností stejná jako je životnost vozidla. Obvykle není třeba baterii vyměňovat po uplynutí určité doby. V případě poškození nebo zhoršení stavu může být výměna kryta programem Honda Premium Quality.

Jak si mohu nechat vyměnit akumulátor v hybridním vozidle?

I když si akumulátor hybridního vozidla můžete zakoupit sami, jeho instalaci svépomocí nedoporučujeme. Nejbezpečnější způsob výměny akumulátoru hybridního vozidla představuje návštěva specializovaného servisu. Takto také zajistíte správnou likvidaci starého akumulátoru.

Lze akumulátory hybridních vozidel recyklovat?

Ano, akumulátory hybridního vozidla lze recyklovat a s jejich recyklací po ukončení životnosti se také počítá. Většina odborných autoservisů by měla mít v rámci procesu likvidace akumulátorů hybridních vozidel zaveden správný postup recyklace lithium-iontových akumulátorů.

Jak daleko dojedou hybridní automobily čistě na elektřinu?

Dojezd plug-in hybridního vozidla s plně nabitým akumulátorem je cca 30 až 60 km podle konkrétních provozních podmínek a stylu jízdy. Tento dojezd je vyšší než u běžného hybridu, protože plug-in hybrid má větší akumulátor. Na druhé straně však jeho akumulátor poté potřebuje nabít.

Kolik kilometrů ujede hybridní vozidlo?

Hybridní vozidla jsou obecně úspornější než standardní vozidla se spalovacím motorem, takže mají nižší spotřebu paliva. Závisí to na výrobci a modelu vozidla, dále na způsobu jízdy a na míře, v jaké využíváte jedinečné schopnosti hybridního vozu, například rekuperační brzdění.

Co se stane, pokud se akumulátor hybridního vozidla vybije?

Když se hybridní vozidlo vybije, začne využívat spalovací motor, čímž se akumulátor opět částečně dobije, avšak velmi pravděpodobně to nebude stačit k úplnému dobití akumulátoru. Během dobíjení akumulátoru se také zpravidla zvyšuje spotřeba paliva.

Pokud se akumulátor hybridního vozidla poškodí, je možné s vozidlem dále jezdit?

Pokud se akumulátor hybridního vozidla poškodí, nebudete moci vozidlo provozovat a bude nutné akumulátor vyměnit.