Vyplatí se hybridy? Výhody hybridních vozů

Přečtěte si více o výhodách hybridních vozů, od úspory paliva až po daňové výhody.

V roce 1999 jsme se stali první automobilkou, která v Evropě nabízela hybridní vozidla. S nadšením sdílíme výhody jízdy hybridními vozy, ať už jde o úsporu peněz za palivo a daně, nebo o menší dopad na životní prostředí.

 

Kombinace praktičnosti spalovacího motoru s výhodami elektrického pohonu, který snižuje emise, přináší mnoho výhod při jízdě hybridním vozem oproti vozu se zážehovým nebo vznětovým motorem. 

Přínosy hybridních vozů

Abychom vám pomohli zjistit, zda je pro vás hybridní vozidlo tou správnou volbou, shrnuli jsme všechny klíčové body, které by řidiči měli zvážit.

Spotřeba paliva

Protože hybridy využívají dva zdroje energie, potřebují k provozu méně paliva než klasické automobily. Při kratších a pomalejších jízdách bude hybridní vozidlo využívat převážně elektrickou energii.

To znamená, že s plnou nádrží dojedete dál a ušetříte peníze. Například model Honda HR-V ujede na plnou nádrž až 740 km.

Nižší emise

Hybridní a elektrické automobily byly zavedeny v boji proti negativnímu dopadu vozidel se vznětovým nebo zážehovým motorem na životní prostředí. Z výfuků tradičních automobilů se uvolňuje oxid uhličitý a další skleníkové plyny včetně metanu a oxidů dusíku. Protože hybridní vozidlo je částečně poháněno elektřinou, produkuje méně emisí než vozidlo s čistě zážehovým motorem.

Výsledky testů se liší, ale průměrný zážehový nebo vznětový vůz vypustí 39 až 41 tun CO2. Hybridy obvykle vypustí přibližně 33 tun.

Výkon bez zapojování do zásuvky

Pokud si nevyberete plug-in hybrid, nemusíte se starat o to, abyste našli dobíjecí stanici dřív, než se váš vůz vybije. Samonabíjecí hybridní vůz vám může poskytnout výhody elektromobilu, aniž byste se museli obávat, že se vám vybije.

Hybridy využívají k nabíjení akumulátoru proces zvaný rekuperační brzdění, který využívá energii vznikající při brzdění. Místo toho, aby tato energie přišla nazmar jako teplo, je recyklována k částečnému dobíjení akumulátoru.

Podle testů společnosti Which? mají hybridní vozy nižší spotřebu paliva než vozy se zážehovými a vznětovými motory. Kombinací statistik z testů ve městě a na dálnicích dosáhly hybridy průměrné spotřeby 4,4 l/100 km, na druhém místě se umístily vznětové vozy (5,0) a na posledním místě zážehové (5,6).

Daňové výhody

Vlastnit hybridní vozidlo znamená platit nižší silniční daň než v případě zážehového vozidla. Jsou klasifikovány jako vozy na „alternativní paliva“ a jejich daňová sazba je nižší než u zážehového vozidla se stejnou produkcí CO2.

Řidiči firemních vozů mohou ušetřit ještě více, protože nižší emise CO2 hybridu znamenají nižší spotřebu pohonných hmot u všech vozů s hybridním pohonem.

Dvojí výhody

Hybridní vozy nabízejí skvělou kombinaci předností zážehových a elektrických vozidel. Elektrický pohon zajišťuje tichý provoz bez emisí při rychlostech po městě.

Při vyšších rychlostech je k dispozici výkon tradičního benzinového motoru a stejně jako u běžného vozu můžete rychle doplnit palivo a pokračovat v dlouhé cestě.

Nižší amortizace

Díky své spolehlivosti, nižším provozním nákladům a skutečnosti, že je na trhu méně modelů, si hybridní vozy drží svou hodnotu lépe než zážehové vozy.

Protože hybridy při nižších rychlostech využívají elektrickou energii, dochází k menšímu opotřebení motoru. Také brzdy vydrží déle – nemusí pracovat tak intenzivně, protože vůz pomáhá zpomalit rekuperační brzdový systém.

Společnost What Car? analyzovala více než 7 000 různých značek a modelů a zjistila, že elektrifikovaná vozidla si po třech letech a 30 000 najetých kilometrech zachovávají v průměru 47 % své hodnoty.

Mám si koupit hybridní vůz?

Pokud se nechcete rozhodnout pro elektromobil, může být hybrid skvělou volbou, která vám nabídne většinu výhod, aniž byste museli měnit způsob jízdy.

Například hybridní hnací ústrojí Honda i-MMD používané v hybridních vozech společnosti poskytuje efektivní výkon, který přepíná mezi elektrickým a benzinovým pohonem v závislosti na rychlosti jízdy, nabízí citlivou jízdu a zároveň zajišťuje nižší spotřebu paliva i emise.